Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
İhlas Suresi Tefsiri

İhlas Suresi Tefsiri

1. “Ey Habibim de ki: Allah birdir. ”


Kul: bu cümle Nübüvvete delildir. Zira iman ve teklif nübüvvetle sübut bulur. Bu sebeple yüce Allah peygamberimize hitap ederek “İnsanlara tevhidi ders ver” emreder. Teklifin irsal-i resul ile olduğuna delil de yüce Allah'ın “Biz peygamber göndermediğimiz kavme azap etmeyiz” (İsra, 17:15) ayetidir.

Hüve: bu kelime “Havas” tabakasına “Tevhidi” ifade ile Allah'ın birliğini ispat eder. “Hû” kelimesi “Hava, Su, Toprak ve Nur” âleminde cereyan eden “Tevhid-i Ef'âlin” tüm mertebelerini izhar ile “Emir ve İradenin, İlim ve Hikmetin birer arşı olan bu âlemlerdeki “Esmâ-i İlâhiyenin” tasarrufunu görerek Allah'ın birliğine inanmayı ve her nevi şirkten uzak durmayı ifade eder.

Allah: “Tevhid-i Zâtı” ifade eder. Tüm Esmâ-i İlâhiyenin” membaı ve mercii, alem-i zat olan müsemmay-ı ilâhî olan “İsm-i Zât”tır.

Ehad: “Tevhid-i Esmâ ve Sıfatı” ifade eder. Bütün esma-i İlâhiyenin ve tecelliyât-ı Rabbaniyenin Ehadiyetten kaynaklandığını ifade ve i'lâm eder.

Tevhidin üç mertebesi vardır. Birincisi, Tevhid-i Zât; ikincisi, Tevhid-i Sıfat; üçüncüsü ise Tevhid-i Ef'âldir. Tevhid-i Zât, makam-ı istihlâktir. Bu makama gelen zat şayet sekr makamında ise “Lâ mevcûde illa hû” der. Uyanık ise “Her şey Ondandır” der. “Allahu hâliku külli şeyin” ayetini okur. Tevhid-i Sıfat, her kudreti onun kudret-i kâmilesinde, her ilmi onun ilm-i kâmilinde muzmahil ve her kemâli onun kemâlinin envarından bir lem'a olarak görmektir. Tevhid-i Ef'âl ise vücutta Allah'tan başka müessir-i hakiki olmadığını ilme'l-yakîn, ayne'lyakîn ve hakka'l-yakîn bilmektir.

Ehadiyet: Yüce Allah'ı cisimden, cevherden, arazdan, şerikten ve bölünmekten münezzeh, ferd-i ferîd-i yekta olarak bilmektir. Peygamberimiz (Sav) “Ehad, Hüve'l-ferdüllezî lem yezel vahdehu ve lem yekun maahu ahiruhu” yani, “birliği zail olmayan fert ve sonu olmayan bir” (Garibu'l-hadis, 1:27) “Allah vardı ve onunla beraber hiçbir varlık yoktu. O şimdi de olduğu gibidir” hadisleri ile anlatmıştır.

Açıklama


Akıllar yüce Allah'ı bilmek ve anlamaktan acizdir. Hz. Ebubekir (Ra) “Allah'ın bilinemeyeceğini idrak etmek Onu tanımaktır” derken Bediüzzaman da “Yüce Allah'ı mevcud-u meçhul unvanı ile bakarsan ma'ruf olur” demiştir. Bunun için yüce Allah kendisini “O hiçbir şeye benzemez, hiçbir şey onun dengi olamaz” (İhlas, 112:4) ve “Onun misli gibi bir şey yoktur” (Şura, 42:11) buyurmuştur.

İnsanlar Allah'ı bilemezler ve anlayamazlar; ancak yarattıklarına bakarak Allah'ın yaptığı, yarattığı şeylerden yola çıkarak isim ve sıfatlarını tanıyabilirler. Bu sebeple peygamberimiz (Sav) “Siz Allah'ın zatını bilemezsiniz, aklınıza ne gelirse gelsin Allah onun dışındadır; bu sebeple sizler zatını düşünmeyiniz, mahlûkatında tefekkür ederek onu tanımaya çalışınız. ” (Beyhaki, Şuâb-ı İman, 120; Keşfu'l-Hafa, Aclûnî, 1:271) buyurmuşlardır. Bu sebeple insan mahlûka bakarak Hâlıkı, sanata bakarak Sanii, rızka bakarak Râzıkı, varlık, sanat ve rızık aynasında tanımaya çalışmalıdır.

Yüce Allah zatını tanıtmak için mahlûkatı yaratmış, varlık aynasında zatını, esma ve sıfatları ile tanıyarak iman etmeleri için de insanı yaratmıştır. Bunun için insana akıl, hissiyat vermiştir. İnsan ma'kulatı aklı ile, mesmuatı sem'i ile, mubsıratı basarı ile, ezvakı da kuvve-i zâikası ile yani mahsusatı hissiyatı ile idrak eder. Lemde ne varsa anahtarı insanın elindedir.

Şurası muhakkaktır ki aklın ma'kulatı idrâki, hissiyatın mahsusatı idrakinden daha kuvvetlidir. Çünkü akıl emr-i bâkî-i külliyi idrak eder, hissiyat ise yanılabilir. Allah “Vâcibu'l-Vücûd”dur. Çünkü aklın üç mertebesi vardır. Vâcib-i Mutlak: bu Allah'ın varlığı ve birliğidir. Mümkünü'l-Vücût: Bütün mümkünat âlemleridir. Muhal: Aklen mümkün olmayan ve aklın kabul etmeyeceği şeydir. Bu ise Allah'ı inkâr ve şirktir. Allah-ü Taâlâ vardır. Cemî kemal sıfatlarla muttasıftır ve tüm noksan sıfatlardan münezzehtir. Böyle olmaması muhaldir.

Cenâb-ı Hak vücûd-u mutlaktır. Mahlûkât ise izâfî ve nisbîdir. Allah'ın yaratması ile vardır. Bu sebeple mahlûkâta manây-ı harfî nazarı ile bakmalıdır ki bir manası olsun. Varlığın kendi başına bir anlamı yoktur. Varlığı, tagayyürü ve tahavvülü vâcibu'l-vücûdun esmasının tecellisi iledir. Allah-u Teâla zatı ile kâim ve dâimdir. Mahlûkat onun yaratması ile vücut bulur. Her şey onun esma ve sıfatının tecellisidir.

2. “Allah Sameddir. ”


Samed, Allah'ın samediyetinin unvanıdır. Ebu Hureyre (Ra) Samediyeti “Her şeyden müstağnî, her şey ona muhtaç” şeklinde izah etmiştir. Ali b. Ebî Talha ve İbn-i Abbas (Ra) “Samed, südedinde kâmil olan seyyid, şerefinde kâmil olan şerîf, ilminde kâmil âlim demek olup şeref ve ululuk envâının hepsinde ekmel olandır” demişlerdir.

Samedin anlamını Câfer-i Sâdık, “Galib-i gayr-ı mağlûp” Husayn b. Fudayl “Dilediğini yapan ve dilediği gibi hükmeden” ve İbn-i Sina “Gına-i tamme ile mebde-i kül ve gâye-i kül arasında zâtında hiçbir tagayyür ve tebeddülü olmayandır” demişlerdir. Yüce Allah Kur'an'ı Kerimde “Allah âlemlerden müstağnîdir” (L-i İmran, 3:97) buyurarak bu hususa işaret etmiştir. Yüce Allah âlemlerden müstağnîdir. Hiçbir şeye ihtiyacı yoktur; ancak bütün varlıkların Allah'a ihtiyacı vardır.

Samediyete ayine olmak ise Allah'tan başka hiçbir şeyi maksud-u bizzat etmemektir. Bunu en güzel bir şekilde gösteren peygamberimiz (Sav) namazda karşısına koymuş olduğu sütreyi bile tam karşısına almaz, sağa veya sola meylettirirdi. (Buhari, Salât, 90; Ebu Davud, Salât, 104) bu sebeple mümin bilhassa kalbine Allah'tan başka bir şeyi koymaması gerekir. “El işte gönül hazrette” olmalıdır. İnsan ihtiyaçlarından dolayı eli ve bedeni sebeplere sarılsa da kalbini Allah'a vermelidir. Çünkü “Kalb ayine-i Sameddir. Kalbin batınına başka sevgilerin girmesine yer vermemelidir. ” (Sözler, 2004, s. 1048-1050) Bediüzzaman hazretleri “Güzel değil batmakla kaybolan bir mahbup. Çünkü zevâle mahkûm, hakikî güzel olamaz. Aşk-ı ebedî için yaratılan ve âyine-i Samed olan kalb ile sevilmez ve sevilmemeli” (Sözler, 334)

3. “Allah doğmamış, doğurmamıştır. ”

Yüce Allah bu ayeti ile bütün şirk nevilerini ret ve nefyeder. Tecezzi, tagayyür ve tenasül eden ne kayyumdur ne hâlıktır ne ilâh” (Sözler, 1134) buyurmaktadır. İsa, Üzeyir'in Allah'ın oğlu olduğu iddialarını reddettiği gibi, aya, yıldıza, tabiata ve güneşe tapanların şirklerini reddeder.

Yüce Allah'ın doğmaması demek “Ezelî” olması, doğurmaması da “Ebedî” olması anlamına gelmektedir. “Lem Yelid” Tagayyür ve fenayı nefyederken “Ve lem yûled” hudusu nefy ile kıdemi ispat etmektedir.

4. “Hiçbir şey O'na benzer, küfüv ve denk değildir. ” Yüce Allah'ın zatı, sıfatları, isimleri ve fiilleri benzersizdir. Hiçbir fani varlık Allah'ın işlerinin benzerini yapamadığı gibi yaptıklarını nasıl yaptığını da anlayamaz. Yüce Allah Kur'an'ı Kerimde “Allah'ın kadrini hakkı ile takdir edemediler. Kıyamet günü arz kabzasında, gökler de yemininde dürülmüş olan Allah'ı tesbih ederiz ki o, müşriklerin her nevi şirkinden münezzehtir” (En'am, 6: 91; Zümer, 39:67) buyurarak bu hususu açıklamıştır.

Yüce Allah'ın zatını asla idrak edemeyiz. Zira insan kendi ruhunu ve aklını anlamaktan ve bilmekten aciz ise elbette onu yaratan Allah'ı idrak edemez, bir şekil veremez ve mahiyetini asla bilemez. Dolayısıyla Allah'ın zâtî sıfatlarını anlayamaz; ancak iman eder. Subutî sıfatlarını da göz, kulak, gibi duyguları ile bilir ama mahiyetini idrak edemez. Çünkü Allah'ın bilmesi, görmesi ve konuşması mahlûkata asla benzemez. Fiillerinden ve şuûnâtından da isimlerine intikal eder; o fiillerin Allah'ın esmasının tecellisi olduğunu anlar; ama Allah'ın işlerinin benzerini asla yapamaz. Ancak Allah'ın bütün işleri mucize olduğu için hayret ve hayranlık duyarak imanını artırır.
Son Güncelleme : 23.01.2024 06:47:12
İhlas Suresi Tefsiri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
İhlas Suresi Tefsiri Yorumları
şifre

19 Yorum Yapılmış "İhlas Suresi Tefsiri"
İhlas Suresi Tefsiri hakkında siz ne düşünüyorsunuz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle ve diğer kullanıcılar ile paylaşın, İhlas Suresi Tefsiri konusunu geliştirmemize ve en doğru bilgileri sunmamıza yardımcı olun.
Admin . 28.01.2013
CEVAP YAZ
Allah razı olsun. Çok mükemmel ifade etmiş. Kelimeleri hakkını vererek tefsir etmiş. Alıntılarda çok yerinde, güzel ve doğru. Selametle kalın.
Adnan Öğrü . 10.10.2018 01:07:23
CEVAP YAZ
ihlas suresi bence mana anlam maksat istikamet ve güvenin simgeleştirimiş hali allah hakikatiyle kavramayı ve anlatmayı nasib etsin
Efnan . 15.05.2013
CEVAP YAZ
çok iyi bilgi vemiş ama kimin verdiğini de yazsanız çok iyi olucak performans ödevi için gerekiyor teşekürlerr :) :) :)
Arzu Arslan . 03.05.2015
CEVAP YAZ
allah sizden bin kere razı olsun çok güzel manalı bir tefsir açıklaması olmuş dicek laf yok heralde
Buse . 18.05.2013
CEVAP YAZ
çok iyi bence ben çok beğendim din kültüründen aldığım projem için çok yardımcı oldu teşekkürler...
Dilek . 23.05.2015
CEVAP YAZ
cok guzel hatta super ama son ayet yanlış ama aciklaması dogruu
Yadıgar . 08.05.2015
CEVAP YAZ
çok iyi bilgi vermişler vay be(: bende performans ödevimi yaptım
Duygu . 11.01.2014
CEVAP YAZ
Bu tefsir hangi tefsir yardımcı olur musunuz?
Osman . 05.05.2016
CEVAP YAZ
çok güzel sayenizde ödevimi hazırladım
Kerem Haşmetli . 26.12.2016
CEVAP YAZ
birşey düşünemiyecek kadar acizim..
Esra . 30.04.2013
CEVAP YAZ
allah razı olsun ödevimi yaptım
Mustafa . 11.01.2014
CEVAP YAZ
Maşallah çok güzel açıklanmış
Okan . 19.12.2018 22:25:38
CEVAP YAZ
Gerçekten mükemmel bir ayet
Şeyma . 15.05.2013
CEVAP YAZ
çok güzel bir site
Ümran . 22.04.2017
CEVAP YAZ
çok güzel saolun
Hüsna . 08.05.2015
CEVAP YAZ
allah u ekber
Samed . 27.02.2018
CEVAP YAZ
cok güzel
Esma . 29.02.2016
CEVAP YAZ
çokgüzel
Sena . 11.04.2017
CEVAP YAZ
ihlas Suresi
ihlas Suresi
BismillahirrahmanirrahimKul hüvallâhü ehad.Allâhüssamed.Lem yelid ve lem yûled.Ve lem yeküllehû küfüven ehad. Sonsuz kerem ve rahmet eden Allah'ın adıyla (Okumaya başlıyorum.)1. (Biz her çağın müslümanına şöyle diyoruz) de ki: Mutlak varlık olan Alla...
İhlas Suresi Fazileti
İhlas Suresi Fazileti
Okuyanı kıyamet korkularından kabir karanlığından cehennem azabından korur ve kurtarır. Ölüm acısını hafifletir. Çok okuyan ALLAH dostlarından olur. Okuyan Allah'a sığınmış olur ve şirkten kurtulur. Şeytanı kaçırır. Kulunu Allah'a yaklaştırır. Mükafa...
ihlas Suresi Meali
ihlas Suresi Meali
İhlâs, samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak, esaslarını sırf Allah rızası için uygulamak anlamınadır. Mekke'de inmiştir, 4 (Dört) âyettir. İslâm'ın tevhid akîdesinin en özlü ve anlamlı ifadesidir.Rahmân ve Rahîm (Olan) Allah'ın adıyla1. De ki: O,...
İhlas Suresinin Anlamı
İhlas Suresinin Anlamı
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle1- de ki; O Allah bir tektir.2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir).3- Doğurmadı ve doğurulmadı.4- O 'na bir denk de olmadı....
İhlas Suresi Oku
İhlas Suresi Oku
Bismillâhirrahmânirrahîm Kul hüvallâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled ve lem yekün lehû küfüven ehad....
İhlas Ne Demektir
İhlas Ne Demektir
İhlas'ın sözlükte h-l-s fiil kökünden türemekte ve ayrışmak, katıksız dupduru olmak, arınmak anlamına gelmektedir. İhlas bulaşan bir şeyden kendini kurtarmak, arındırmak anlamına gelirken diğer bir anlamı da özüne dönmek, aslına kavuşmak olarak açıkl...
ihlas Suresi Kaç Ayet
ihlas Suresi Kaç Ayet
4 ayettir, Mekke şehrinde indirilmiştir ve Kur'an'ı Kerim'de 30. Cüzdedir. ...
İhlas Suresinin İnişi
İhlas Suresinin İnişi
İhlâs Sûresi Mekke'de 22. Sırada inmiştir. Sûre sadece Allah'ın sıfatlarından bahsettiği için O'na tahsis edilmiş olarak algılanmış ve Sûreye "Allah'ın birliğini halis kılmak" anlamında İhlâs adı verilmiştir....
İhlas Suresi Kabe İmamları
İhlas Suresi Kabe İmamları
İhlas Suresini aşağıdaki video aracılığı ile dinleyebilirsiniz, ihlas suresini okuyan Kâbe İmamları...
İhlas Suresi Ahmet El Acemi
İhlas Suresi Ahmet El Acemi
İhlas Suresini aşağıdaki video aracılığı ile dinleyebilirsiniz, ihlas suresini okuyan Ahmet El Acemi...

 

ihlas Suresi
İhlas Suresi Fazileti
ihlas Suresi Meali
İhlas Suresinin Anlamı
İhlas Suresi Tefsiri
İhlas Suresi Oku
İhlas Ne Demektir
ihlas Suresi Kaç Ayet
İhlas Suresinin İnişi
İhlas Suresi Kabe İmamları
İhlas Suresi Ahmet El Acemi
Popüler İçerik
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
ihlas Suresi
İhlas Suresi Fazileti
ihlas Suresi Meali
İhlas Suresinin Anlamı
İhlas Suresi Tefsiri
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024